Assemblea d’Unitat Popular Carraixet

13/12/2008

Reportatge de Canal9 sobre el cas Guillem Agulló (1995) / Homenatge Antifeixista 15 anys sense Guillem Agulló

Filed under: Notícies de la comarca — aupcarraixet @ 18:13

Homenatge Antifeixista 15 anys sense Guillem Agulló

Passat 12 d’abril es complí el 15 aniversari de l’assassinat del jove antifeixista, militant de Maulets i veí de Burjassot Guillem Agulló i Salvador. Durant tots aquests mesos, una gran quantitat d’entitats, col·lectius i organitzacions polítiques, culturals i socials, així com persones a títol individual, s’han sumat a la campanya 15 anys sense Guillem Agulló, iniciada a través d’una crida per internet i materialitzada amb centenars d’actes arreu del país.

Ara, quan falten pocs dies perquè acabe l’any, el grup promotor d’aquella crida volem celebrar un gran acte de record i combat, però també d’agraïment i afirmació col·lectiva. Un acte que se celebrarà el 16 de desembre al Teatre Municipal de Burjassot i o­n volem homenatjar  Guillem Agulló però també  totes les víctimes del feixisme de la nostra història recent, amb la participació de les diferents generacions de valencians i valencianes que des de la guerra civil fins ara han lluitat pels drets i les llibertats personals i col·lectives del nostre país.

Amb aquesta finalitat, l’acte s’estructurarà en tres grans blocs: el primer, en homenatge als milers de combatents, represaliats i desapareguts forçats de la guerra civil; el segon, als afectats per la violència exercida per l’extrema dreta durant la ‘transició’ política i l’anomenada ‘Batalla de València’; i el tercer, a les víctimes dels grups feixistes i neonazis que han actuat i continuen actuant amb total impunitat avui dia.

En cada bloc comptarem amb la presència de testimonis d’aquests episodis de la nostra història i farem un especial homenatge als supervivents de la repressió franquista, a la família de Miquel Grau i a la de Guillem Agulló. També intervindran destacades personalitats del nostre món cultural i social així com grups i cantants que han estat, i són, la banda sonora d’aquestes lluites.

Un acte, doncs, o­n volem recuperar la pròpia història i homenatjar els qui ho han donat tot per nosaltres. Un acte o­n volem enfortir els lligams entre les generacions de lluitadors i lluitadores per guanyar el futur dels que vindran. Un acte o­n volem refermar, en definitiva, el compromís que la barbàrie no es torne a repetir.

Recuperem la memòria, guanyem el futur! 16 de desembre totes i tots a Burjassot!

Guillem Agulló, ni oblit ni perdó!

Organitzen:
Comissió 15 anys sense Guillem Agulló
Centre Social Terra
Fòrum per la Memòria del País Valencià
Antifeixistes.org

VISITA EL WEB DE L’HOMENATGE

Programa de l’acte

L’homenatge estarà organitzat en 3 blocs
començarà a les 21 h.

1)Alçament colpista i repressió franquista

Homenatge als Maquis de l’Agrupació Guerrillera de Llevant
Actuació de Pep Gimeno “El Botifarra” i d’Al Tall

Parlaments del Fòrum per la Memòria del País Valencià i dels Maquis de l’Agrupació Guerrillera de Llevant

2)Transició i Batalla de València

Homenatge a la familia de Miquel Grau
Actuació de Pau Alabajos, Cesk Freixas i Feliu Ventura

Parlaments de Vicent Partal, Mariano Sànchez Soler (escriptor i periodista) i de la família de Vicent Andrés Estellés

3) Hui dia

Homenatge a la família de Guillem Agulló i Salvador
Actuació d’Obrint Pas i La Gossa Sorda en format acústic

Parlaments de David Fernàndez (escriptor i periodista) i Núria Cadenes

A més, hi haurà projeccions de vídeos amb testimonis del Fòrum per la Memòria del PV, Vicent Partal, Testimonis de represaliats pel franquisme, Comissió de la Dignitat, Mariano Sánchez Soler, Maquis de l’AGLl, Isabel-Clara Simó, Intersindical Valenciana, Núria Cadenes, Escola Valenciana, Centre Social Terra, David Fernàndez, Toni Cucarella, Ca Revolta, Centre Social La Quimera de Mislata, Maulets, Acció Antifeixista Berlin..

Benvolguts amics i amigues:

El reconegut artista alcoià Antoni Miró ha produït una sèrie numerada de la làmina ‘Tornarà al Sud’ , coincidint amb la celebració de l’Homenatge Antifeixista que se celebrarà a Burjassot proper 16 de desembre.

La làmina es una reedició especial de tiratge limitat i numerat d’una obra datada el 1986. Amb la seua venda, la Comissió 15 anys sense Guillem Agulló pretén generar els recursos necessaris per continuar treballant contra la impunitat amb què actua l’extrema dreta avui dia al nostre país, alhora que fem un sentit homenatge a totes les víctimes del feixisme perquè la seua memòria i dignitat puga ser reparada amb justícia.

Podeu adquirir aquesta obra especial al preu de 100 euros a l’Octubre CCC de València, al Centre Social Terra de Benimaclet o bé realitzant una transferència bancària al següent número de compte (us l’enviarem a casa de franc):

2100 1957 92 0100201919 (indicant al concepte: quadre Miró + el vostre nom i, alhora, enviant un correu a info@homenatgeantifeixista.org amb el teu nom i adreça).

Esperem que us siga d’interès i que entre totes i tots contribuïm a sumar esforços per tal que la barbàrie no és torne a repetir. Sense el vostre ajut res d’això seria possible.

Article publicat aquesta setmana al Setmanari Directa:

Guillem Agulló, tres voltes rebel

Tres generacions de lluita antifeixista es conjuren a Burjassot contra la impunitat
D.F./M.B.
Impunitat o memòria. Dignitat o silenci. Vida o mort. El proper dimarts 16 de desembre el Teatre Tívoli de Burjassot, memòria, dignitat i vida s’aplegaran en un acte d’homenatge. Dels grossos. Dels imprescindibles, que diria Brecht. Al municipi de l’Horta on va nàixer el jove militant Guillem Agulló l’11 d’abril de 1993, tres generacions de lluita antifeixista que conformen la memòria fèrtil i insubornable del nostre país prendran la paraula i l’escenari. La convocatòria està rubricada amb un cartell recuperat de l’artista alcoià Toni Miró, que ja té un nom que parla sol: ‘Tornarà el Sud’.

Tres generacions, doncs, de compromís i resistència condensats en tres fets concrets: els afusellaments de Paterna i la lluita dels maquis a Llevant, la mort de Miquel Grau en la mal anomenada ‘transició democràtica’ i l’assassinat impune de Guillem Agulló. Tots tres reflecteixen la lluita d’un país contra el feixisme en diferents moments i circumstàncies: contra la violència organitzada, sistèmica i sistemàtica, de la sublevació militar franquista; contra la violència policial, parapolicial i ultra que va acompanyar la transició en la batalla de València, disciplinant qualsevol voluntat de ruptura; i contra la violència neonazi latent a casa nostra -avui, ara i aquí-, simbolitzada en l’assassinat de Guillem.

Violència feixista, crims d’Estat i amnèsies legislades per decret acompanyades dels més alts graus d’impunitat en tots tres casos. Ara que la Comissió de Drets Humans de l’ONU ha demanat la derogació de la Llei d’Amnistia del 1977 per ser un llei de “punt i final” que deixa impunes delictes de lesa humanitat. Ara que vivim en un país on Carrero Blanco i Meliton Manzanas tenen “medalla al civisme” atorgada pel Congrés espanyol en qualitat de “víctimes” mentre cap instància oficial se’n recorda de les víctimes negades del terrorisme d’Estat. I ara que l’assassí confés de Guillem Agulló, Pedro Cuevas, corre lliure pel carrer després d’haver complert a penes 4 a anys de presó i d’haver-se presentat a les darreres municipals com a cap de llista de la neonazi Alianza Nacional (AN) al municipi de Xiva (Foia de Bunyol). I encara més: d’haver tornat ha ser detingut el 2005 en l’Operació Pànzer, amb armes de l’exèrcit espanyol, un llançagranades i munició inclosa. Democràcia, deixalla o estafa?

Veus contra el silenci

Contra tot plegat, els testimonis vius de Paterna, la família de Miquel Grau i del poeta Vicent Andrès Estellés i els amics i amigues de Guillem Agulló -una munió incomptable arreu del país, encara que mai el conegueren personalment- esdevindran els eixos conductors de l’acte, organitzats en tres blocs. Un per a cadascuna de les tres generacions rebels, tres voltes dempeus. Estaran acompanyats, a més, de les entitats que més lluiten per la recuperació de la memòria (com el Fòrum del País Valencià o la Comissió per la Dignitat) i arraulits per bona part de la plana major de la cançó del sud del Països Catalans. Al Tall, Feliu Ventura, Obrint Pas, La Gossa Sorda i Pau Alabajos ben acompanyat pel vilafranquí Cesc Freixes prendran també la veu i la paraula. Temps i espai col·lectius també per una coral de dolçaines i el quartet de corda Llíber que interpretaran ‘El cant dels ocells’ i ‘La Muixeranga’. Tot plegat, en un acte que reforçarà el múscul col·lectiu de la memòria contra la triple impunitat feixista, a través de múltiples actuacions i intervencions.

Perquè contra aquesta impunitat vigent, en dictacràcia o democradura, s’alçaran també intervencions de primer nivell. Bé en directe, bé a través de vídeos enregistrats, personalitats com Vicent Partal, Isabel Clara-Simó, Mariano Sánchez Soler o Núria Cadenas i organitzacions com Maulets, Escola Valenciana, Ca Revolta o la Intersindical diran la seva, que serà la nostra. Fins i tot amb ressò internacional afegit, perquè des de l’Alemanya resistent arribarà també el suport d’Acció Antifeixista de Berlin, un dels col·lectius més actius i referencials de la lluita antifeixista a Europa i al món.

L’entreteixida conjura intergeneracional contra la llarga nit del dens silenci, contra totes les nits dels vidres trencats d’arreu, contra la nit que mataren Guillem, és organitzada per la plural i transversal Comissió 15 anys sense Guillem Agulló, amb el suport del Centre Social Terra, el Fòrum per la Memòria del País Valencià i Antifeixistes País Valencià. Les quatre entitats afirmen sense embuts que aquest “és un acte on volem recuperar la pròpia història i homenatjar als qui ho han donat tot per tots nosaltres; on volem enfortir els lligams entre les generacions de lluitadors i lluitadores per guanyar el futur dels que vindran; on volem refermar, en definitiva, el compromís que la barbàrie no es torne a repetir”. L’esdeveniment ja compta també amb el suport de la Directa, Vilaweb, L’Accent, Diagonal o el portal llibertat.cat.

La nova batalla de València

No endebades, l’acte s’organitza i es realitza al País Valencià. Capital, avui, de la densa batalla que es lliura contra l’extrema dreta de vell i nou encuny i on ens juguem el futur de la deriva racista, classista i autoritària dels nostres dies. València és avui el laboratori autoritari dels nous camisses pardes, blaves o negres, que escampen pels carrers la brutícia de la seva ignorància. Ciutat de València que ha esdevingut un territori en disputa, on el que està en joc és la “normalitat ciutadana” amb la que s’accepta l’odi, la intolerància i la violència dels grups d’extrema dreta. Indiferència pel camí de la minimització policial i judicial, de la ceguera política i del silenci mediàtic. I de nou, un cop més, els sectors populars, la societat civil, l’esforç col·lectiu i comunitari reblant una sonora clatellada als gestors de tanta amnèsia i tant d’oblit i tan ciment abocat sobre la memòria. I el ciment a València no és una metàfora: ciment sobre la fossa de 26.000 desapareguts.

Contra el cinisme hipòcrita i la doble moral rampant, contra aquest silenci dens i espès, els supervivents de tots tres períodes alçaran la veu i el puny i prendran suaument la paraula. El rebombori rebel que recorrerà el Tívoli de dalt a baix ja albira remors de passats conjugats en present i futurs per arribar dits des de les arrels. Per què mentre una sola persona, davant l’espill, digui encara Paterna o Josep Canal, pronunciï Miquel Grau o cridi Guillem Agulló, no estarem sols ni ells seran morts. Ni ells sols ni nosaltres morts.

Ja ho va dir l’abril Vicent Partal en un lúcida síntesi ben sintètica: “Contra els nazis, amb Guillem”. I prou. Encara avui. Encara de part dels bons, que diria Ovidi. Encara que ens els matin físicament, ens els vulguin abocar a l’oblit i ens els vulguin rematar cada cop que un delegat del govern minimitza la violència ultra que campana impunement. Precisament per això i més que mai el Tívoli es conjura a Burjassot: el proper 16 de desembre. Un cop més i encara. Amb el ‘Mai més! dels camps de l’horror nazi condensat a casa nostra: mai més sense Guillem. Ni sense les àvies i les mares ni els nostres maquis que ens van parir tanta vida i tanta lluita, tossudament alçades en el combat contra el feixisme. Això, senzillament, és el que passarà el dia 16 a Burjassot: que la mort no podrà amb tanta vida. Vida rebel condensada tendrament en tres generacions de punys alçats, desenes de veus de dignitat antifeixista i un país tornant al Sud per tornar-se a aixecar un i mil cops. I tants vegades com calgui.

15 anys sense Guillem: ni oblit ni perdó

En el bressol de cada lluita i en la història de cada generació, hi ha punts de no retorn. Hi ha talls que marquen, cops colpidors que duren, memòries que cremen i dolors immanents. Guillem Agulló rondina molt i massa, fa 15 anys, en la consciència de moltes i molts. És un dels punts de no-retorn d’una generació nascuda sota la democràcia de l’amnèsia que l’abril de 1993 va topar de cop amb la genètica de la democràcia hispànica, amb la més severa de les injustícies que havia viscut fins aleshores i amb el desvetllament de la crueltat brechtiana del ventre immund de la fera: la mort de Guillem. Bona prova és que el passat abril, 15 anys després i responent a una crida llançada des d’internet, l’homenatge espontani a Guillem va derivar en un allau d’actes i mobilitzacions arreu de la xarxa i dels Països Catalans. Aquell grup que n’impulsa la crida cibernètica està, avui, darrera de l’homenatge antifeixista de Burjassot, com a cloenda dels actes pel 15è aniversari de la seva mort. La que ens va fer, plorant, créixer per dins i, cridant contra el vent, donar-nos per fora. Amb Guillem. I contra els nazis.

Article d’opinió publicat al diari Levante-EMV:

Quinze anys sense Guillem Agulló

JOSEP NADAL – NATXO CALATAYUD Quinze anys sense Guillem i han passat tantes coses. Érem més joves, més impulsius, el cap ens bullia amb la certesa del tot és possible i tots els dies eren bons per lluitar; però sempre recordarem aquella fatídica vesprada d’abril en què vam perdre la innocència política. Un grup de neonazis segava la vida del nostre company i molts de la nostra generació vam despertar bruscament del somni dolç de la societat democràtica ideal que emparava valors com la pau i la tolerància.

Al País Valencià alguna cosa no anava bé. Tornava a córrer la sang per motius polítics quan pensàvem que la Transició ja quedava ben lluny i, per sorpresa nostra, la societat valenciana no va tancar files únanimement per rebutjar l’assassinat de Guillem. Ans al contrari, en cert mitjà de comunicació molt influent al cap i casal es va voler presentar la víctima com a botxí i es va escarnir la seua memòria i la dels seus companys. El procés judicial i la posterior sentència també ens van deixar la sensació amarga de què no s’havia fet justícia.

Passats els anys ens dol en l’ànima comprovar com aquell fet sinistre no va ser més que un punt àlgid d’una sèrie d’agressions que han anat produint-se ininterrompudament fins els nostres dies. Continuen les amenaces i els atacs a partits, sindicats, col·lectius d’esquerres i associacions d’ajuda als immigrants. Ens despertem massa matins amb la notícia que han agredit algú per les seus idees, pel seu lloc de procedència, per la seua opció sexual o simplement per parlar en valencià. Tot això fins a 600 agressions de l’extrema-dreta al País Valencià l’any 2007 segons l’informe Raxen elaborat pel Moviment Contra la Intolerància. I entre tots aquestos successos no volem oblidar l’assassinat de dos immigrants marroquís a Sagunt l’any 2005 i a Castelló el 2004, d’un indigent búlgar a Alacant el 2002 o d’un treballador de Tunis el 2001 a la ciutat de València.
Pensem que és el nostre deure com a ciutadans denunciar aquesta situació i exigir a les autoritats que vetllen pels drets de tots i totes. És inadmissible que en una societat que s’autoclomplau d’anomenar-se democràtica assistim a aquesta espiral de violència sense que ningú faça res. Volem resultats, i pensem que és obligació del delegat del Govern, Ricardo Peralta, i de l’administració de justícia actuar davant d´aquesta xacra. I més quan els grups que promouen l’odi racial i antidemocràtic estan perfectament identificats.
Per tot això i per homenatjar les nostres víctimes ens aplegarem el proper 16 de desembre al Teatre Tívoli de Burjassot. Serà un acte de record i de justicia per a tota la gent que ha plantat cara a la bèstia feixista. Pels combatents represaliats a la Guerra Civil, per tots els afectats per la violència de l’extrema-dreta a la Transició i fins a l’actualitat. Comptarem amb la presència de testimonis d’aquests episodis de la nostra història i hi intervindran destacades personalitats del món cultural i social. Parlaments, videoprojeccions, teatre i cançons per recordar tota aquella gent que van donar el millor de les seues vides per nosaltres.

T’esperem dimarts a Burjassot. Per fer justícia, per fer memòria, per exigir i per emocionar-nos. Per poder mirar als ulls als nostres nets sense haver de baixar la cara. Quinze anys després, Guillem Agulló, la lluita continua.

*Comissió 15 anys sense Guillem

Extret d’ Antifeixistes.org

Anuncis

Feu un comentari »

Encara no hi ha cap comentari.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

%d bloggers like this: