Assemblea d’Unitat Popular Carraixet

22/12/2008

En defensa de la Valleta d’Agres

Filed under: General — aupcarraixet @ 18:58

Els plans de construcció d´una autovia entre les poblacions de Muro i Villena ha tornat a posar en alerta els veïns de les comarques centrals del País Valencià. En oposició al projecte s´ha constituït la plataforma Salvem la Valleta, que ja ha arreplegat vora un miler de signatures i que ha denunciat que entre possibles explicacions d´una obra innecessària, i que suposarà una despesa d´al voltant de 150 milions d´euros, hi ha el de formar part d´un pla per millorar les connexions entre Madrid i Benidorm.

El projecte d´Eix Transversal Villena – Muro consisteix en la construcció d´una via directa, de doble calçada i diversos enllaços, que comunicaria l´autovia A-31 i la carretera N-340, entre aquestes poblacions de l´Alt Vinalopó i el Comtat. En un dels seus trams, a la vall del riu Agres, entre Bocairent i Muro, la carretera prevista hauria de comptar amb un traçat nou. Una de les àrees que patiria un major impacte seria la de la Valleta d´Agres, un zona que comunica dos espais naturals protegits, els del parc natural de la Serra Mariola i la Solana del Benicadell. Els plans de construcció de l´autovia, que han estat proposats per la Conselleria d´Infraestrutures de la Generalitat Valenciana, podria, per tant, redefinir la fisonomia d´una de les poques zones del País Valencià que fins ara s´havien salvat dels grans projectes infraestructurals. Les intencions de la Generalitat, també han topat amb una forta oposició als municipis que es voran més directament afectats.

Irregularitats des del començament
Les denúncies de la plataforma Salvem la Valleta han començat per les irregularitats detectades des de la mateixa avaluació inicial del projecte. Com critiquen, a l´estudi d´impacte paisatgístic fet per la unió temporal d´empreses (UTE) Idom – Urbemed s´inclou un procés de participació ciutadana, que es va desenvolupar entre el 15 de novembre i el 15 de desembre, però que es va realitzar des de la pàgina web de l´empresa encarregada de fer l´estudi. Com és evident, aquest procés, que tampoc no és vinculant, ha centrat bona part de les denúncies de la plataforma, que van explicar que des del moment que la informació del projecte la proporciona l´empresa i no la Generalitat, com dicta la llei, el procés ja ha nascut viciat. A més, com assenyala Salvem la Valleta, la informació que s´aporta al web és molt poc detallada i els propis resultats de l´enquesta podrien ser fàcilment manipulables.

Crítiques de la plataforma
Més enllà de l´estudi d´impacte, Salvem Valleta desqualifica el projecte per considerar-lo injustificat. Entre els arguments que ha fet pública aquesta coordinadora, que es va constituir el passat mes de novembre, assenyalen que al sud del País Valencià ja existeixen tres autovies que la travessen: la de València a Alacant, passant per la Font de la Figuera; la de Gandia a Ontinyent i la d´Alcoi – Castalla – Sax.

Un altre dels arguments és que, contràriament a allò que s´ha publicitat, aquesta infraestructura no millorarà les connexions internes entre les poblacions de la zona ni serà un dinamitzador econòmic d´aquestes comarques. Tot el contrari, l´impacte ambiental i paisatgístic serà molt important i en realitat resultarà perjudicial per a futurs projectes turístics i culturals a aquestes comarques meridonals del País Valencià. A més, tal i com apunta la plataforma, una obra d´aquesta magnitud podria ser en realitat la primera fase d´un pla més extens, que tindria una segona fase en forma d´autovia entre Muro i Benidorm, per tal de millorar la connexió viària entre la capital de l’Estat i aquesta ciutat turística de la Marina Baixa.

Anuncis

Feu un comentari »

Encara no hi ha cap comentari.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Crea un lloc web gratuït o un blog a Wordpress.com.

%d bloggers like this: